Őszi és téli kerékpáros ruha kiegészítők

Az őszi, téli és tavaszi kerékpáros felső- és alsóruházatról már írtunk kapcsolódó cikkünkben, most következzenek szettünk további részei, a kerékpáros cipő, kesztyű, sapka és egyéb kiegészítők.

A hűvösebb időben használt felsőruházattal kapcsolatban megállapítottuk, hogy minden rétegnek és a nadrágnak is stimmelnie kell a komforthoz. Ugyanígy a kiegészítők is fontosak, ha bármi hiányzik, vagy rosszul választjuk ki, nem lesz élmény a tekerés. A téli kerékpározás legkellemetlenebb mellékhatása lehet például, ha lefagy a kezünk, vagy a lábunk

Kerékpáros cipő vagy kamásli hűvös időre

Vannak a fázósabb lábúak, vannak a kevésbé fázósak és vannak a hóemberek. Előbbieknek 10 fok alatt már nem esik jól a bringázás egy könnyű nyári cipőben, nyári zoknival. Pláne, ha nedves az idő. Ha speciális kerékpáros cipőben, sportszerűen tekerünk, könnyű dolgunk van, többféle kamásli közül válogathatunk. Ezek szélállók, vízhatlanok, melegen tartanak, vagy akár mindhárom funkciót teljesítik és neon színükkel, fényvisszaverő panelekkel még a láthatóságunkat is növelik. Kialakításukból adódóan a stopli helyén nyitottak, hátul pedig egyszerűen, zipzárral záródnak. Vásárláskor próbáljuk rá a cipőnkre a kamáslit, hogy összepasszolnak-e. A speciális kerékpáros cipők között téli cipőket is találunk, ezek általában Gore-Tex anyagból készülnek és a bokánál úgy záródnak, hogy ne csöpögjön be felülről az eső. Az ilyen cipők akár mínuszokban is jól teljesítenek kamásli nélkül, megfelelő zoknival. Túrabringázáshoz – nem patentpedálhoz – jól használhatók a melegebb hagyományos túracipők is. Ezeknél három dologra figyeljünk. Az egyik, hogy a körülményekhez passzoló zoknit válasszunk, amibe nem izzadunk bele. A másik, hogy eső esetén egy hagyományos cipőbe bejut a hideg víz. Ezt vagy megfelelő esőnadrággal előzhetjük meg, vagy hagyományos cipőhöz használható kamáslival. A harmadik, hogy óvakodjunk a bakancsoktól, a túl magas szárú cipőkben nem tud kényelmesen mozogni a láb. Minden télen használt cipőre igaz, hogy semmiképpen se válasszunk szűk méretet, mozgathassuk kicsit a lábujjaink vastagabb zokniban is. Ha elszorítja a cipő a hajszálereket, gyorsabban fagy le a lábunk.

Kerékpáros zokni

Hiába veszünk fel szuper bringás cipőt, ha beleizzadunk egy hétköznapi zokniba, hűteni fog a bőrünkkel érintkező nedvesség. Ezért – különösen hideg időben – válasszuk az időjárásnak megfelelő technikai zoknit, melyek hasonló szövetekből készülnek, mint az aláöltözetek. A párolgó nedvességet kívülre vezetik, bőrünk pedig száraz marad. Itt is igaz – mint az aláöltözeteknél, hogy nem feltétlenül kell vastagnak lenni egy jó téli zokninak, az a lényeg, milyen szövetből készül. Hasznos kiegészítő lehet a szélálló zokni is, ez hasonló funkciókat teljesít, mint egy kamásli, csak a cipőn belül. Kívül szélálló, belül bolyhos kompozit szövetből készül általában.

Kerékpáros kesztyű hűvös időre

egy-jo-oszi-kesztyu.jpg

 

Ha sokat bringázunk ősszel és télen, az egyik legjobb beruházás komfortunk érdekében két jó kerékpáros kesztyű. Egy pár őszre/tavaszra és egy pár a leghidegebb napokra. Napjainkban teljesen felesleges kísérletezgetni olcsóbb (nem kerékpáros) kesztyűkkel. A jó bringás kesztyűk pontosan olyan panelekből épülnek fel, pontosan ott megerősítve, ahol kell. Több funkciót kell teljesíteniük. Nemcsak jó lélegző, szélálló, esőálló tulajdonságokkal rendelkeznek, hanem tapadnak a kormányra nedvesen is, illetve nem szakadnak el könnyen. Ahogy mozog a kezünk a kormányon, kezeljük a fékkart, váltókart, egy normál szövet normál varrással rövid idő alatt szétfoszlik. A jó bringás kesztyű nem. Vegyünk tehát egy könnyebb hosszúujjú bringás kesztyűt, ami nem meleg, de jók a szélálló (és vízlepergető) tulajdonságai, illetve vegyünk egy „all in one” thermo bringás kesztyűt télre, amit akár nulla fok környékén is használhatunk. Amire figyeljünk: tenyér részen a megerősítések mások lehetnek országúti, illetve mountain bike kormányhoz tervezett kesztyűknél, hiszen máshogy esnek kézre a fékkarok, váltókarok. A téli kesztyűnél fontos az is, mint a cipő esetében: semmiképpen ne szorítson, a kormányra ráfogva próbáljuk ezt ki.

Kerékpáros sapka hűvös időre

A bringás sapkát a sisakkal egy egységéként érdemes kezelni, vagyis kalkulálni kell nem csak a sapka, hanem a sisak szellőző tulajdonságait is. A sapka tulajdonképpen egy „aláöltözet”, vagyis a nedvesség elvezetéséről kell gondoskodnia, illetve hőszigetelő réteget is képez. A vékonyabb, belül bolyhos fülünkre és tarkónkra leérő kerékpáros sapkák megfelelhetnek a célnak ősztől kora tavaszig. Ha esik az eső, érdemes inkább a sisakra felhúzni egy vízhatlan réteget, a sapka így könnyebben megoldja az izzadtság elvezetését.

Csősál

Általában könnyű, jó nedvesség-elvezető anyagból készül és rendkívül hasznos kiegészítő. Nem csak meleg sálként funkciónál, de akár az orrunkig is felhúzhatjuk egy lejtmenetben, vagy az állunkig ha tökéletesen akarjuk óvni torkunkat a hidegben. A csősál kötelező darab egy bringás ruhatárában.

A paliujj és a paliláb

Sportolók körében kedvelt kiegészítő a kar- és lábmelegítő, melyeket rövid kerékpáros mezekhez és nadrgágokhoz (nyári, vagy őszi változathoz is) szoktunk használni. A legkönnyebb szövetektől kezdve egészen a különböző panelekből felépülő kompozit változatokig találhatunk ilyeneket. Utóbbiak még nagyobb hidegben, esőben is jó szolgálatot tesznek.

Megosztás:Email
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár