Kerékpáros öltözetek ősztől

Ősszel, tavasszal, sőt, télen is jó bringázni. Azonban a nyári szezonhoz képest jobban oda kell figyelnünk a ruházatra. Most a fő ruhadarabokról lesz szó, mint az aláöltözet, a kerékpáros felső és a nadrág.

20 fok fölötti hőmérséklet mellett, napsütésben sem igaz, hogy tökmindegy mit veszünk fel, de egy valamirevaló bringás nadrágban és könnyű felsőben óriási kényelmetlenségekre nem kell számítanunk a melegben. A hűvösebb évszakokban más a helyzet. Nem csak egy adott időjáráshoz kell alkalmazkodunk ilyenkor, hanem változhatnak a körülmények. Egy hideg őszi reggelen 5 fokban indulunk, de később a 15 fok és a napsütés nyárias hőérzetet teremthet. A túra elején még derült idő csapadékosra vált, ami elég kellemetlenül érinthet. Nem beszélve a hegymenetben izzadás és a lejtőn süvítő hideg szél kontrasztjáról, és így tovább... Ezek a kényelmetlenségek megelőzhetők, ha felkészülünk a túrára megfelelő öltözékkel.

Őszi-téli kerékpártúrához érdemes tartalék ruházatot pakolni

Ha pár órás edzéshez öltözünk, vagy nem tervezünk hosszabb megállásokat a bringázás közben, elférhetnek a technikai kiegészítők a zsebekben. A legtöbb őszi, téli, tavaszi kerékpártúrához már érdemes tartalék ruhadarabokat pakolni a hátizsákba/bringás táskába. Például esőkabátot, esőálló cuccokat, tartalék aláöltözetet, kiegészítő réteget, sapkát, fejpántot, mikor, mire lehet szükség.

Felül két-három réteg, alul kerékpáros nadrág

Miközben nyáron egy szál felsőben is komfortos lehet a bringázás, hűvösebb időben már mindenképpen két réteggel számoljunk felül. Aláöltözet és külső réteg (utóbbi egyben héjréteg és hőszigetelő réteg is), vagy aláöltözet, középső réteg (hőszigetelő réteg) és héjréteg. A kerékpáros nadrág sportolóknál egyetlen réteg, ami általában kompozit szerkezetű. Kerékpáros túranadrágból választhatunk olyat, aminél az antibakteriális betét egy alsó nadrággal van összeforrasztva, ami nem keverendő össze az alsónadrággal! Alsónadrágot, fehérneműt hosszabb távú kerékpározáshoz nem hordunk. A legtöbb esetben nem a nyereg, hanem a fehérnemű, vagy a rosszul beállított/kiválasztott nyereg felelős az altáji problémákért. Alul akkor hordunk csak két réteget, ha a külső egy speciális esőnadrág.

hogyan öltözzünk kora ősszel a bringázáshoz.jpg

 

Az őszi-téli cuccokról bővebben:

Amin nagyon sok múlik: az aláöltözet

A megfelelő bringás ruházat alapja az aláöltöző. A sportolók többsége nem csak hűvösebb időben, hanem nyáron is használ sokkal könnyebb, hálós szerkezetű aláöltözetet. Az aláöltözet fő funkciója, hogy az izzadás nyomán termelődő nedvességet elvezesse és tartsa is távol bőrünktől. A külső hőmérséklet miatt lehűlő nedvesség így kevésbé fogja hűteni testünket. A bringázás hőskorszakában hideg időben a gyapjúszálas aláöltözőkre esküdött mindenki, melyek magukba szívták a nedvességet, ami egy ideig kevésbé érintkezett bőrünkkel. A hagyományos gyapjú azonban magában is tartja sokáig a párát, nagyon lassan párolog, és ahogy hozzátapad bőrünkhöz, hamarosan visszanedvesíti. Ráadásul a külső hőmérséklet egy idő után lehűti a szálakban összegyűlt nedvességet, magyarul ránk fagy a ruha. Manapság már kaphatók alapvetően gyapjúszálas, de kevert, kompozit szövetek, de a jó minőséget ebből meglehetősen magas áron mérik. Ár/érték arányukat tekintve az egyre fejlettebb technológiákat felvonultató szintetikus szövetek rég túlhaladták a hagyományos gyapjút és a természetes alapú szálakat. Az ilyen tulajdonsággal bíró szálakból szőtt szövet izzadtság elvezető képessége, illetve rétegvastagsága különböző lehet, attól függően, hogy mi a célunk, illetve milyen a külső hőmérséklet. Mivel az aláöltözetek többsége könnyű, vékony ruhadarab (a téli bringázáshoz tervezettek is), érdemes akár tartalékot is vinni egy hosszabb túrához. Ha egy pihenőnél átcseréljük, teljesen frissen indulhatunk útra újra.

A középső és a héjréteg

Téli ruházatban a középső és a héjréteg a hő megtartásáért felelős, illetve azért, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak: hideg, szél, csapadék. A modern téli sportruházat már nem a „vastagságról”, hanem a pontosan a célnak megfelelő anyagok használatról és a kompozit szerkezetről szól. Ha valaki még nem próbált top cuccokat, nehezen hiszi el, hogy adott esetben két, maximum három vékony réteg a legzordabb időjárási körülmények között is tökéletesen teljesíti a funkcióját.

Az aláöltözettől kifelé már mindenképpen érdemes megkülönböztetni a sportszerű kerékpározást (rövidebb időn keresztül végezzük és nem állunk meg hosszabb időre), illetve a túrázást (ami akár egész napon át tarthat). A sportolóknak egyszerűbb a dolga, ugyanis az aláöltözeten kívülre ma már minden időjáráshoz találnak megfelelő külső réteget, ami egyszerre hőszigetelő, lélegző, illetve szélálló, vagy esőálló képességekkel is rendelkezik.

Az aláöltözőre bőven elég egy réteget rávenni, ha az pontosan a célnak megfelelő. Ha a tavaszi és őszi hónapokban könnyedebb felső réteget választunk, ezt kiegészíthetjük karmelegítővel, amit hegymenetben akár le is csúsztathatunk a csuklónkra, vagy levehetjük és zsebre tehetjük. Ugyancsak elfér a mez zsebében egy szélmellény, ami praktikus kiegészítő a lejtmenetekhez, vagy a fázósabb reggeleken. Ha esőre is számítani kell, vagy zordabbak a szélviszonyok, a külső (harmadik) héjréteg lehet egy bringás esőkabát/szélkabát. A 10 fok alatti időszakra olyan téli thermo kabátot is választhatunk, ami a hőmegtartó funkción kívül tökéletes védelmet biztosít az eső vagy a szél ellen is.

Akár két, akár három rétegből áll az őszi/téli sportoló szettünk, fontos, hogy ne legyen benne gyenge láncszem. Ha intenzív terhelésre is számítunk, a lélegző tulajdonság még az esőkabát esetében is fontos. El kell fogadnunk azt is, hogy a sportszerű bringázás közben a ruházathoz használt szöveteknek speciális igényeket kell kielégíteni, ezért drágák. Drágábbak a technikai túraöltözékeknél is.

Őszi/téli kerékpártúrákon a speciális kerékpáros ruházat kombinálható a hagyományos – sportáruházakban is kapható – technikai túraruházattal, ami kedvezőbb áron beszerezhető. Miután kiválasztottuk a megfelelő aláöltözetet, őszi időben például használhatunk egy softshell túrafelsőt is. Télen lehet a középső réteg egy viszonylag jól lélegző polar felső, ilyenkor ez a réteg gondoskodik a minőségi hőszigetelésről. A külső réteg pedig lehet egy könnyebb szélálló/esőálló kabát. Túrázáshoz nem szempont, hogy jó legyen a cuccok légellenállási mutatója és beférjenek a hátsó zsebekbe. Arra viszont figyeljünk, hogy szabásukból adódóan a felsők ne gyűrődjenek fel a derekunkra, a ruházatnak legyen jó tartása a kerékpáros pozícióban is. Azt is nézzük meg, mennyire védi a nyakunkat a széltől, illetve a kabátujj komfortosan kombinálható-e kesztyűvel.

A kerékpáros nadrág ősszel, télen, tavasszal

Sportszerű kerékpározásnál nem is kérdés, hogy speciális bringás nadrágban tekerjünk. Őszre, tavaszra kaphatóak melegebb panelekkel készülő rövidnadrágok, melyek könnyű lábmelegítővel/térdmelegítővel kombinálhatók. Ha tudjuk, hogy nem fogjuk levenni a térdmelegítőt, felvehetünk egyből háromnegyedes őszi bringás nadrágot, vagy akár hosszút. Télre kínálnak a gyártók belül bolyhos thermo kerékpáros nadrágot, minden pontján olyan szövetből kialakítva, ami szükséges. Melegen tartja a combunkat, védi a széltől a mellső felületet stb. Sportoláshoz ritkán veszünk fel két réteget, hiszen olyan bringás nadrág is létezik, ami lepergeti az esőt.

hogyan öltözzünk hideg időben fel bringázáshoz.jpg

Képaláírás

 

Túrázáshoz már elképzelhető a két réteg, hiszen kapható olyan kerékpáros túranadrág, melynél a betétet egy belső nadrágrészbe varrják. Kapható eső/szélálló kerékpáros héjnadrág is, amit érdemes megvenni, hiszen nem csak a bringás nadrággal, hanem a mindennapos közlekedésben a normál utcai ruházatunkkal is kombinálható. Amíg túrázáshoz a kerékpáros felsőruházat kompromisszumokkal kombinálható a normál technikai túraöltözetekkel, a nadrágra ez kevésbé igaz. A normál túranadrágok fazonja teljesen különbözik egy kerékpárostól. Derékban, térdnél sem lesz igazán kényelmes tekerés közben, a száraknál pedig bejuthat a nedvesség, illetve a nadrág beleérhet a láncba. Amit pedig nem lehet elégszer elmondani: hosszabb távú bringázáshoz nem veszünk fel hagyományos fehérneműt, használjunk mindig olyan nadrágot, amiben van antibakteriális betét.

Összefoglalva elmondható, hogyha hűvösebbre fordul az idő, sokkal jobban figyeljünk az öltözködésre, mint nyáron.

Aki bringázik, ki kell tapasztalnia, hogy neki személy szerint milyen időben mi válik be. És azt is érdemes lefektetni, mi az a hőmérséklet, ami alatt már nem indulunk el. Sportszerű bringázások minőségét nagyban javíthatjuk, ha megvesszük a drága, de nagyon jól működő speciális kerékpáros ruhákat. Túrázáshoz akadnak praktikák és kiskapuk, hogy a kedvezőbb árú, normál technikai túraruházattal is kombináljuk a szettünket.

A következő kapcsolódó részben az őszi/téli ruhatár további darabjairól lesz szó, mint a cipő, kesztyű, sapka és egyéb kellékek, melyek ugyanúgy fontos részét képezik a szettünknek, mint a felsők és a nadrágok.

Megosztás:Email
További információA GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben valósult meg. Célja, hogy az egész térségre vonatkozóan, átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és a háttértelepüléseket egyaránt.
Bezár